Home > Activiteiten > Agenda > Meent cultureel Programma

Meent cultureel

Alle hieronder vermelde activiteiten zijn onder voorbehoud.

14 januari 19:30 uur
De Blauwe Vinkjes - Cabaret

Sprankelende cabaret van De Blauwe Vinkjes

Foto: Boy Hazes
Cabaretduo Blauwe Vinkjes bestaat uit Manon Blaauw en Kevin van den Berg. De theatermakers stonden in 2021 in de finale van Cameretten en wonnen datzelfde jaar de Publieksprijs van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Hun voorstelling ‘Nu al een hit!’ is een snelle aaneenschakeling van sketches en liedjes. De Blauwe Vinkjes spelen en zingen in de rol van herkenbare karakters en typetjes. Ze profileren, persifleren, insinueren en imiteren. Al scrollend door hun actuele timeline blik je terug op het nu, kijk je door de ogen van geagiteerde demonstranten én word je geconfronteerd met ons huidige sociale gedrag. Of het nou is als hippe influencers, een stel scherpe oudjes of vertolkers van het levenslied, de cabareteske sketches zullen niet vervelen!

De vaderlandse pers over De Blauwe Vinkjes:

  • “Duo Blauwe Vinkjes gooit hoge ogen in cabaretland”  De Gooi en Eemlander.
  • “Zij brengen sketches en liedjes in de traditie van Alex Klaasen en Plien en Bianca”  De Volkskrant
  • “Als enige act binnen het festival mikt dit duo vol op (politiek) engagement en dat is spannend, zeker in deze roerige tijd”  Juryrapport Cameretten  (Finalisten Cameretten festival 2021)
  • “De Blauwe Vinkjes zijn van alle finalisten al het verste en daarmee in potentie commercieel succesvol” Juryrapport ASCF  (winnaars ASCF publieksprijs)
  • “Kijken naar dit duo is vooral aantrekkelijk vanwege het hoge tempo, de innemende presentatie en het lef dat ze uitstralen”  Theaterblad Scenes

Wijkcentrum de Kruisdam
Entree: € 5,-- p.p.
Aanvang: 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur

22 januari 14:30 uur
Cyrano de Bergerac - Film van Jean-Paul Rappenneau uit 1990

Parijs, 1640. Savinien de Cyrano de Bergerac (6 maart1619 # 28 juli 1655) is dichter en aanvoerder van de cadetten van Gascogne, één van de vele regimenten van Lodewijk XIII. Hij is zeer bekwaam met zijn zwaard, maar zijn moed, de mooie gedichten en zijn scherpzinnigheid kunnen zijn onzekerheid over zijn enorme grote neus niet goedmaken. Door deze onzekerheid houdt hij zijn liefde voor zijn nichtje Roxane geheim. Jammer genoeg heeft zij alleen maar oog voor de knappe Christian de Neuvillette, één van zijn cadetten. Hij roept de hulp in van Cyrano om het hart van Roxane te veroveren. De edelmoedige Cyrano doet wat hij het beste kan: hij fluistert Christian prachtige, ontroerende liefdesbrieven in. Roxane is erg onder de indruk van Christian's poëzie, maar er is een kaper op de kust, graaf de Guiche, die eveneens Roxane begeert. Dan moeten beide mannen op last van de graaf dienen in de oorlog tegen Spanje. Nadat hij achter de liefde van Cyrano voor Roxane is gekomen, vindt Christian de dood. Pas vele jaren later, als de voormalige held in armoede leeft, komt Roxane achter de waarheid…

De film won maar liefst 10 Césars

Ondertiteling: Nederlands

Wijkcentrum de Kruisdam
Entree: € 5,-- p.p.
Aanvang: 14:30 uur
Zaal open 14:00 uur

5 februari 14:30 uur
The Radio Town Jazzband - Swingen met classic jazz

Elke eerste zondagmiddag van de maand van half drie tot half zes!

Ook in 2023 komt de Radiotown Jazzband weer bij ons optreden! En net als de vorige keren swingen ze weer dat het een lieve lust is.

Wijkcentrum de Kruisdam
Toegang: 5 euro
Aanvang: 14:30 uur
Zaal open: 14:00 uur

11 februari 19:30 uur
Congo Beachclub - Afrikaanse jazz

Afrikaanse hits met Wendy Kimani en de Congo Beach Club

Wendy is geboren en getogen in Nairobi, de hoofdstad van Kenya. Ze heeft een soulvolle stem, en mixt in haar nummers Swahili met Engels. Haar doorbraak in Kenia kwam na het winnen van een talentenshow. Ze heeft met verschillende grote Keniaanse artiesten opgenomen. In 2014 bracht ze met Bien Aimé van de band Sauti Sol haar grootste hit tot nu toe: Haiwi Haiwi.

In 2016 verhuisde Wendy voor de liefde naar Nederland. Via via kwam ze vorig jaar in contact met Koen Verbeek, bassist en bandleider van de Congo Beach Club. Koen is al sinds de jaren ’80 prettig geobsedeerd door Afrikaanse  muziek. In 1984 reisde hij naar Kinshasa en dompelde zich onder in de hete muziekscene. Met zijn band Kuni Kids maakte hij in de jaren ’90 furore met nummers als Amsterdam en Wat voor Wereld.

Zijn nieuwe band Congo Beach Club brengt populaire nummers uit Afrika en de Antillen. Hits uit Kameroen, Congo, Guinee, Martinique, Algerije, Zuid-Afrika en Zilizopendwa, klassiekers uit Oost-Afrika. De band voegt daar hun eigen Sebene aan toe; een Congolese Soukous stijl, met snelle gitaarriffs, stuiterende baslijnen en roffelende drums.

Gitarist John Ligtenberg kreeg de hots van de typisch afrikaanse manier van gitaarspelen tijdens zijn werk in Burkina Fasso. Naast zijn huis was een nachtclub die veel Congolese hitjes draaide. Drummer Julian Huiswoud heeft een Surinaamse achtergrond en  ook hij werd in de jaren ’80 gegrepen door de kracht van muziek uit Congo. Saxofonist Steven Coljé speelde al in veel salsa en Surinaamse bands en voegt een jazzy element toe aan de mix van de Congo Beach Club.

Wendy Kimani werkt samen met de Congo Beach Club aan nieuw repertoire. Daarin gaat ze terug naar de wortels van haar muziek. Haar teksten gaan over de plaats van de vrouw in Kenia, en zijn zeer populaire bij haar fans. Wendy is enthousiast om weer met muzikanten te werken die de achtergrond van haar muziek kennen en begrijpen. 

Website: congobeachclub.nl
Foto: Ron Koffeman

Wijkcentrum de Kruisdam
Entree: € 5,- p.p.
Aanvang: 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur

19 februari 14:30 uur
Sanne & Sara - 2 harpen

Sanne & Sara : ‘Alles begint met een A’ .. en 2 harpen

Weet jij ook niet altijd wat je moet doen in het leven? Wie je bent of waar je mee bezig bent? Heb je soms twijfels of weet je juist wel wat je wilt? Harpduo Sanne&Sara is op zoek naar het antwoord op deze vragen. Ze nemen je mee in deze zoektocht tijdens hun allereerste eigen voorstelling: ‘Alles begint met een A: Zoektocht naar Acceptatie’! In deze voorstelling komen zowel bekende, als minder bekende stukken voorbij; Sanne&Sara spelen zelfs twee wereldpremières! De muziek wordt afgewisseld met theatrale scènes: serieus, maar zeker met een schep humor. ‘Alles begint met een A’ is een unieke, theatrale concertbeleving die je niet wilt missen!

Sanne&Sara zijn sinds 2018 een harpduo, bestaande uit Sanne Bakker en Sara van den Brink. Na een  succesvolle deelname aan het Prinses Christina Concours Noord begin 2019, hebben zij concerten gegeven op diverse locaties. Sanne&Sara hebben daarnaast gespeeld op festival Tweetakt in Utrecht en verscheidene lunchconcerten verzorgd, onder andere in de Nieuwe Kerk in Den Haag. In seizoen 2019/2020 en 2020/2021 speelden zij meerdere keren in de Kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest. Ook zijn zij door Omroep Gelderland benaderd om onderdeel uit te maken van Podium Kabam. Hiervoor hebben zij onder andere een videoclip opgenomen. In 2021 waren zij prijswinnaar op het Kamermuziek Concours Gelre waarna ze masterclasses volgden van pianoduo Beth&Flo en harpduo Duo Bilitis. In 2022 waren Sanne&Sara te gast als Jonge Helden bij Podium. Ze hebben grote ambities voor in de toekomst. Ze treden met hun duo buiten de gebaande paden en zetten de harp in een nieuw daglicht met hun moderne muziek.

Sanne (1999) heeft de Bachelor Docent Muziek en de Bachelor Klassiek Harp afgerond aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle. Haar bachelor volgde zij bij Manja Smits, tegenwoordig volgt zij haar Master Harp bij Sylvain Blassel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sara (2002) is in 2020 op het ArtEZ conservatorium begonnen met haar Bachelor Klassiek Harp bij Manja Smits, na hier 3 jaar de Jong Talentklas en de Vooropleiding te hebben gevolgd.

Wijkcentrum de Kruisdam
Entree € 5,- p.p.
Aanvang: 14:30 uur
Zaal open: 14:00 uur

5 maart 14:30 uur
The Radiotown Jazzband Swingen met Classic jazz

Elke eerste zondagmiddag van de maand van half drie tot half zes!

Ook in 2023 komt de Radiotown Jazzband weer bij ons optreden! En net als de vorige keren swingen ze weer dat het een lieve lust is.

Wijkcentrum de Kruisdam
Toegang: 5 euro
Aanvang: 14:30 uur
Zaal open: 14:00 uur

11 maart 20:00 uur
Matthias van den Brande Trio - Jazz

Matthias van den Brande Trio  - Jazz

19 maart 14:30 uur
Emile van Pelt - City of a million dreams

Emile van Pelt

City of a million dreams

26 maart 14:30 uur
The Radio Town Jazzband - Swingen met classic jazz

Elke eerste zondagmiddag van de maand van half drie tot half zes!

Ook in 2023 komt de Radiotown Jazzband weer bij ons optreden! En net als de vorige keren swingen ze weer dat het een lieve lust is.

Wijkcentrum de Kruisdam
Toegang: 5 euro
Aanvang: 14:30 uur
Zaal open: 14:00 uur

16 april 14:30 uur
Mirando - Zigeunerorkest

Mirando - Zigeunerorkest

13 mei 20:00 uur
Guus Westdorp - Sneeuwhart - Piano/Zang

Op zaterdagavond 13 mei komt Guus Westdorp ons weer verblijden met zijn nieuwste voorstelling. U weet misschien nog wel dat hij hier twee jaar geleden ook was; toen met zijn liederen en anekdotes van Ramses Shaffy. Hij heeft nu een splinternieuwe voorstelling gemaakt waarvan u hieronder zijn aankondiging aantreft.

Sneeuwhart: daar waar sneeuw is, is ook mijn hart. Voel het, hoor het en laat het me meenemen. 'Neem wat geluk, want ik heb nog zat'( uit 'Vlieg')

Sneeuw als metafoor. Een wereld in sneeuw beweegt en ademt rust en iets vredigs uit. Sneeuw doet inkeren. De wereld lijkt ineens niet meer zo hard. Alle contouren vervagen en de heldere lucht doet goed. Ik zoek net als iedereen naar die plek 'waar het goed is', zonder mij vast te willen leggen. Ik bén er en dat is al heel wat. En ik ben mezelf, stoer en kwetsbaar. In Sneeuwhart zing en spreek ik van gewone mensendingen. Ik maak hetzelfde mee als jij.

Met Sneeuwhart creëer ik mijn eigen wereld. Ik zing en speel het liefste in zo'n wereld. Mijn fascinatie voor kou, ijs en sneeuw heb ik van kleins af aan. Het gevoel onoverwinnelijk te zijn, te kunnen trotseren, boven mijzelf uit te stijgen en daarmee ultieme vrijheid beleven zijn altijd mijn thema's geweest. Kleine Guus was een albatros: sterk en wendbaar. Eén met de ijsberen 'Ik ben hun familie, spreek hun taal en ken de kou. Kom maar op, hier ben ik!' Grote Guus blijkt niet écht veranderd en vroeger is nu dichterbij dan ooit. 'Kijk... het sneeuwt!

De Kruisdam Entree € 5,-
Aanvang 20:00 uur
Zaal open 19:30 uur

Het belangrijkste nieuws, evenementen èn wijkblad als eerste ontvangen?
MELD JE NU AAN!
© 2023 Stichting Hilversumse Meent