Home > Nieuws > 7 Nieuwe AED's in de Hilversumse Meent

7 Nieuwe AED's in de Hilversumse Meent

4 september 2020

Kick-off van het AED-netwerk op 5 september

Er hangen 7 nieuwe AED’s in de Meent. Dat AED-netwerk wordt morgen “ingewijd”. Vanwege de corona is dat een ingetogen bijeenkomst voor een beperkt gezelschap. Maar u kunt erbij zijn via een livestream op Facebook vanaf 15:15 uur. (De livestream is hier terug te kijken!)

Weet u nog van die crowdfund-actie in december? Dit was een succes en bracht €7000 op voor een wijkdekkend AED netwerk. Samen met een bijdrage van de Rabobank van € 6500 vormde dat een prima basis voor het de beoogde 6 AED’s. Maar in het traject kwamen we door voortschrijdend inzicht tot de conclusie dat er een extra AED nodig was. Daarnaast werden de apparaten voorzien van wifi, zodat ze 24/7 gemonitord worden. Dat betekende hogere aanschafkosten en meer apparaten. We konden extra geld verwerven en 7 moderne AED’s aanschaffen. Die zijn in juli en augustus geplaatst en zijn nu gebruiksklaar. Op 7 locaties verspreid in de wijk hangen de AED’s in donkergroene ronde kasten. Bovendien is er nog een apparaat op de Krekelmeent. Samen dus 8 voor de hele wijk.

Waarom?

Bij een hartstilstand is het van belang dat er snel gehandeld kan worden. In een 6-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Daarom moet een AED niet te ver weg zijn. Neem daarbij dat de doorgangen in onze “bloemkool”-wijk niet erg rechttoe- rechtaan zijn. Wij willen dat iedere Meentbewoner bij een hartstilstand optimaal de kans heeft om -zonder al te ernstige gevolgen- te overleven. Op basis van de 6-minutenzone zijn er 8 AED’s nodig in de wijk (zie plattegrond onderaan dit bericht).

Wifi

De AED’s zijn voorzien van wifi. Dat maakt dat ze via internet voortdurend onder controle staan. De beheerders zien meteen of er iets aan de hand is, waardoor een storing of benodigd onderhoud snel gesignaleerd is. Zo zorgen we ervoor dat de AED’s 24/7 paraat zijn. Bovendien maakt dit mogelijk dat ze in de toekomst bijdragen aan een snellere en betere hulpverlening.

Hulpverleners

Maar niet alleen de apparaten zijn van belang. Ze moeten bediend worden en daarnaast moet er ook gereanimeerd worden. Daarom is het belangrijk dat we voldoende goed getrainde hulpverleners in de wijk hebben. Daar willen we doelgericht aan meewerken. Wilt u zich ook aanmelden om hulp te verlenen wanneer dat hard nodig is? Dat kan door contact op te nemen via aed@hilversumsemeent.nl.

Beheergroep

De wijkorganisatie Stichting Hilversumse Meent neemt het collectieve beheer van de AED’s voor haar rekening. Daar stelt zij een beheergroep voor in welke drie belangrijke taken heeft:

  1. Zorgen voor goed beheer en onderhoud.
  2. Zorgen voor een goede financiële basis, ook op langere termijn.
  3. Bijdragen aan een (kwantitatief en kwalitatief) goede hulpverlening in de wijk.

En er bovendien voor zorgen dat  de wijkbewoners op de hoogte blijven. Wie hieraan mee wil werken is welkom. Mail ons. We zoeken nog enkele leden.

Hoe werkt het?

Bel bij een hartstilstand meteen 112 (of laat meteen bellen). U geeft dan onder meer het adres of de plek door. 112 schakelt het alarm rechtstreeks door naar HartslagNu, een systeem dat hulpverleners in de buurt -die hierbij aangesloten zijn- meteen oproept. Er komt dan één helper direct naar het opgegeven adres om te beginnen met reanimeren, een andere haalt meteen een AED op. Maar … als het nodig is kan ieder een apparaat ophalen. De kasten zijn verzegeld en de apparaten beveiligd, maar de kast kan vrij gemakkelijk geopend worden. De hulpverleners starten de reanimatie gaan door tot er een ambulance er is. Nadien is het belangrijk dat de AED zo snel mogelijk terug wordt gehangen, zodat het uitgelezen kan worden.

Kick-off op 5 september. Volg het thuis op internet!

Al met al is het AED-project van de wijk een mooi succes. Dat mogen we best even markeren. Daarom houden we 5 september een kick-off, waarbij burgemeester Broertjes de “inwijding” van het AED-netwerk zal verrichten. De bedoeling was om daar een leuk wijkfeest van maken, maar helaas staan de coronamaatregelen dit niet toe. Het wordt nu een ingetogen bijeenkomst voor een klein gezelschap van genodigden. Personen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming en zich gaan inzetten voor de toekomst van het project. Of liever …. voor hulp aan wijkbewoners wanneer dat nodig is.

Maar je kunt er wel virtueel bij zijn! De kick-off-bijeenkomst wordt namelijk via een livestream of Facebook uitgezonden. Deze livestream is om 15:15 uur te volgen via de groep Stichting Hilversumse Meent (wel even lid worden om dit te kunnen bekijken). Naderhand wordt de video ook via de website gepubliceerd, zodat iedereen het terug kan kijken.

Levensreddend

Het is wel een beetje gek dat we veel geld en energie inzetten voor iets dat je eigenlijk liever nooit wil gebruiken. Maar als het nodig is moet de AED er zíjn en werken. Het kan levens redden. Laten we er met zijn allen daarom zuinig op zijn. Wanneer een apparaat ontbreekt, vermist of beschadigd is kan dat immers het levens kosten. We hopen dat alle Meentbewoners een oogje in het zeil zullen houden.

LINK NAAR DE LIVESTREAM

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent