Home > Nieuws > Boswachters Maken Zich Grote Zorgen Over Beuken...

Boswachters Maken Zich Grote Zorgen Over Beuken Op De s'-Gravelandse Buitenplaatsen

1 november 2023
Boswachters Maken Zich Grote Zorgen Over Beuken Op De s'-Gravelandse Buitenplaatsen

Onlangs luidden honderden boswachters van Natuurmonumenten de noodklok over de staat van de natuur in Nederland. Hun dringende oproep aan de politiek voor een betere bescherming van de natuur kreeg veel bijval van bezorgde natuurliefhebbers. Uit onderzoek blijkt zelfs dat twee derde van de Nederlanders zich zorgen maakt over onze natuur. In aanloop naar de verkiezingen vragen de boswachters hen nu allemaal om hun zorgen ook richting politiek uit te spreken en de natuur beterschap te wensen. Dat kan op social media met #beterschapnatuur of door een beterschapskaart te sturen via natuurmonumenten.nl/beterschap. De kaarten zijn tevens beschikbaar in het Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Grote zorgen over natuur op de ’s-Gravelandse buitenplaaten, tijd voor beterschap

Ook boswachter Lisette van Effrink is bezorgd over de ’s-Gravelandse buitenplaatsen en roept de lokale gemeenschap op om samen met haar in actie te komen. “Wij werken dagelijks keihard om de natuur te beschermen, maar zien desondanks dat de natuur achteruit holt en dat doet pijn. Dit komt door externe factoren zoals extreem droge zomers, stikstof en klimaatverandering. Het gevolg hiervan is goed merkbaar; de buitenplaatsen bestaan veelal uit prachtige, statige beukenlanen die steeds verder en sneller aftakelen. We staan op een serieus kantelpunt en om de natuur nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. Dat kunnen we niet alleen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om de natuur te beschermen.”

De boswachters komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen in hun recent gepubliceerde manifest: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door (Nationaal Programma Landelijk Gebied).

Stem van natuurliefhebbers essentieel

Klimaatverandering, stikstof, droogte en de vervuiling van ons water bedreigen de natuur: ze verdroogt, verarmt en verdwijnt. Honderden boswachters van Natuurmonumenten luidden onlangs de noodklok richting politiek en doen nu een beroep op natuurliefhebbers om daarbij te helpen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat 86 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. “Dat hebben we gemerkt”, zegt boswachter Natascha Hokke. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen. Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen. Samen staan we sterk en maken we ons hard voor natuurgebieden zoals de ’s-Gravelandse buitenplaatsen.” 

Video-oproep

In een gezamenlijke video vragen boswachters en natuurliefhebbers aan alle Nederlanders om hun stem te laten horen, de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Boswachter Lisette heeft daarbij nog een speciale video-oproep voor de ’s-Gravelandse buitenplaatsen opgenomen die hier te bekijken en delen is. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming aanbieden bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie. 

Hoe het werkt | Wens de natuur beterschap, stuur een kaart

Via nm.nl/beterschap kunnen Nederlanders een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen. 

In de bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn gedrukte exemplaren beschikbaar. De kaarten zijn CO2-neutraal en met bio-inkt gedrukt op FSC Mix papier.

Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen voor de natuur en biedt deze, tijdens de coalitievorming, aan bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur behoefte heeft aan actie.

Waarom een beterschapskaart sturen? De natuur zorgt altijd voor ons en heeft nu dringend onze hulp nodig. Ze heeft het zwaar. Ze verdroogt, verarmt en verdwijnt in hoog tempo. Sluit je aan bij de boswachters en sta op voor de natuur. 

    

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent