Home > Nieuws > Burgemeester Broertjes in nieuwjaarsvideo: 'Her...

Burgemeester Broertjes in nieuwjaarsvideo: 'Herstellen van wederzijds vertrouwen in 2022'

13 januari 2022

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hilversum is vanwege de coronamaatregelen afgelast. Burgemeester Pieter Broertjes heeft daarom een nieuwjaarsvideo gemaakt. De video is vanaf vandaag te zien op de social mediakanalen van de gemeente Hilversum. Op verschillende locaties gaat Broertjes onder meer in op de huidige lockdown, het wederzijds vertrouwen tussen Nederlanders en de overheid, de onrust in de maatschappij en de situatie van ondernemers. Dit is de laatste nieuwjaarstoespraak van Broertjes, die aankomende februari afscheid neemt als burgemeester van Hilversum.

Vituskerk

Broertjes begint zijn toespraak in een lege Vituskerk. Hier benoemt hij onder meer de huidige lockdown en stelt hij de vraag die veel mensen bezighoudt: “Is er wel licht aan het einde van de tunnel? We hebben perspectief nodig.”

In de Vituskerk blikt hij ook terug op zijn eigen veelbewogen jaar, waarin hij werd getroffen door de hersenontsteking encefalitis en vijf maanden uit de running was. “De berichten die ik uit heel Hilversum ontving, waren werkelijk overweldigend. Een enorme steun in een voor mij angstige en kwetsbare periode. Mijn streven om de Hilversumse overheid een menselijker gezicht te geven, is blijkbaar geslaagd.”

Centrum Hilversum

In het centrum van Hilversum steekt de burgemeester alle door de lockdown getroffen ondernemers en sectoren een hart onder de riem. “Net voor de feestdagen je winkel, horecazaak of andere onderneming moeten sluiten, is een nachtmerrie. En dat geldt natuurlijk ook voor de culturele sector, die in de normaal gesproken drukke decembermaand niemand meer mocht ontvangen.” Soortgelijke woorden stonden ook in een brief die de burgemeester eind 2021 aan ondernemend Hilversum stuurde.

Ook gaat Broertjes in op het spanningsveld dat hij – net als zijn collega-burgemeesters – soms voelt. “Ik wil graag een burgervader zijn voor alle Hilversummers en dus ook voor de ondernemers. Toch ontkom ik er niet aan om indien nodig ook te handhaven. Die rol moet alleen niet te dominant worden.”

Vaccinatielocatie GGD Gooi en Vechtstreek

“Deze medische crisis is uitgegroeid tot een maatschappelijke crisis,” zegt de burgemeester op de vaccinatielocatie aan de Verlengde Zuiderloswal. “Mensen staan steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar.” Broertjes roept op om terug te gaan naar het begin van de coronacrisis, een tijd die zich kenmerkte door verbinding. “We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar laten we elkaar wél blijven respecteren.”

Op de vaccinatielocatie heeft Broertjes ook een kort gesprek met René Stumpel, directeur van de GGD Gooi en Vechtstreek. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar.

Schoolplein

Op een schoolplein gaat Broertjes in op de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren. Hierbij komen ook de schoolsluitingen aan bod. De burgemeester noemt hier dat hij het belangrijk vindt om met jonge Hilversummers in gesprek te blijven. Daarnaast roept hij op om hen vertrouwen en kansen te geven, om zo de samenleving krachtig en weerbaar te maken.

Raadhuis

De burgemeester sluit de nieuwjaarsvideo af in zijn eigen kamer in het Raadhuis. Hier zegt hij: “In tijden van crisis moeten we vertrouwen houden. In een goede afloop, in elkaar én in de overheid.” Dat vertrouwen stond volgens Broertjes onder druk in het afgelopen coronajaar. Hij hoopt dat het Nederland lukt om het wederzijdse vertrouwen in 2022 te herstellen. Zelf heeft Broertjes de afgelopen jaren geprobeerd zoveel mogelijk in de samenleving te staan. “Voor mij is het altijd belangrijk om niet alleen burgemeester te zijn, maar vooral ook burgervader. In deze coronatijd heb ik opnieuw gemerkt hoe inwoners dit waarderen.”

Aan zijn opvolger Gerhard van den Top doet Broertjes een oproep: “Ik wil vragen om oog te houden voor mensen die in Hilversum met hun voeten in de klei staan: hulpverleners, boa’s, zorgmedewerkers, leerkrachten én ambtenaren. Deze uitvoerders maken het verschil. Ook hoop ik dat er aandacht blijft voor kwetsbare mensen.”

Burgemeester Broertjes eindigt de video met een nieuwjaarswens. “Voor nu wens ik u een vreugdevol 2022, waarin we samen met elkaar de schouders eronder zetten en blijven bouwen aan vertrouwen.”

 Video op social media

De nieuwjaarsvideo van burgemeester Broertjes is te zien op de social mediakanalen van de gemeente Hilversum.
Facebook: www.facebook.com/HilversumMediastad
YouTube: www.youtube.com/hilversummediastad

Meer informatie

Voor de volledige speech van Broertjes: klik hier
Voor meer informatie: pers@hilversum.nl/ 06 - 34 34 20 75

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent