Home > Nieuws > Caspar Vos vertolkte Federico Mompou

Caspar Vos vertolkte Federico Mompou

25 mei 2022
Caspar Vos vertolkte Federico Mompou

Zondagmiddag vertolkte de Nederlandse pianist Caspar Vos de Catalaanse componist Federico Mompou (1893-1987). Niet alleen speelde hij vroege en latere stukken maar hij vertelde ook over de componist en over de werken die hij die middag speelde. Dit gaf een heel mooi inzicht in leven en werk van deze bijzondere componist. Caspar begon met een stuk uit de Musica Callada uit 1960; vertaald betekent dit zoiets als verzwegen muziek. Het bracht een prachtige sfeer van verstilling en eenvoud. Mompou was van jongs af al geïnteresseerd in stilte en hoe dat verklankt zou kunnen worden... en in klokken. Die hoor je regelmatig voorbij komen in zijn stukken. De klokken hoorde hij als kind langs het strand van Barcelona waar een klokkengieterij stond.

Na de Musica Callada speelde Caspar enkele Impressiones Intimas zoals 'De Vogels' en 'De Wieg'; enkele van de eerste werken die Mompou uitgaf in 1910: prachtige intieme stukjes pianomuziek. Na de dood van zijn vrouw Carmen Bravo kwam er in 2007 nog een hele stapel nooit uitgegeven werken tevoorschijn waar Caspar er nog enkele van vertolkte zoals 'De klacht van de Bedelaar' uit 1916 en 3 Paiagas (landschappen) zoals het 'Plaza Real' in Barcelona. Tevens speelde Caspar nog 5 Canciones y Danzas gebaseerd op volkswijsjes en bestaand uit een lieddeel en een dansdeel.

Mede door de interessante uitleg door Caspar was het publiek van begin tot eind geboeid: het was muisstil tot en met de langzaam wegstervende laatste pianoklanken. Verschillende bezoekers zeiden zowel in de pauze als na afloop: ik moest echt even bijkomen, weer even landen na deze prachtige muziek, schitterend vertolkt en uitgelegd door Caspar Vos.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent