Home > Nieuws > Expositie Meentkunstenaar Gerard Janssen bij ku...

Expositie Meentkunstenaar Gerard Janssen bij kunsthandel Dekker

14 augustus 2020
Expositie Meentkunstenaar Gerard Janssen bij kunsthandel Dekker

Expositie schilderijen Meentkunstenaar Gerard Janssen bij Kunsthandel Dekker, Kapelstraat 30 te Bussum.

Tijdens de maand september 2020 exposeert Gerard veel nieuwe portretten en stillevens.

Gerard volgde zijn opleiding aan de Ateliergroep Beeldende Kunst te Hilversum. Hij schildert met olieverf, meestal op linnen. Zijn onderwerpen zijn portretten (tronies) en stillevens.

De portretten zijn veelal geïnspireerd op de Commedia dell'Arte, een Italiaanse theaterbeweging die zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Kleurrijke rondreizende gezelschappen, verkleed en toegerust met maskers, vertolkten op vaak humoristische wijze hun stereotiepe rollen (Pulcinella, Arlecchino) voor het volk.
Dit onderwerp is door meerdere kunstenaars toegepast in hun werk, o.a. door de beroemde Italiaanse kunstenaar Giandomenico Tiepolo, die er niet alleen mooie fresco's van maakte, maar ook een album voor kinderen met 104 tekeningen waarmee hij het verhaal vertelt over het leven van Pulcinella.
De kunstenaar als verhalenverteller is een interessante invalshoek die Tiepolo in zijn album gestalte gaf en die Gerard in zijn portretten ook een rol laat spelen. Wat vertelt een portret over de afgebeelde persoon? Wat kan een schilderij aan verhalen oproepen bij de toeschouwer?

Daarnaast schildert hij stillevens. In de stillevens vindt hij het belangrijk om het licht te vangen. Licht verlevendigt, het zet de voorstelling in beweging.

Zijn atelier, waar hij ook lesgeeft, heet Atelier Chiaroscuro en is gevestigd in de Mossenmeent. Chiaroscuro is Italiaans voor clair-obscur. Het beroemde licht van Rembrandt en Caravaggio. Zijn atelier staat ook open voor bezoek.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent