Home > Nieuws > Gedenkwaardig concert van Thorwald Jörgensen op...

Gedenkwaardig concert van Thorwald Jörgensen op de Theremin

11 januari 2023
Gedenkwaardig concert van Thorwald Jörgensen op de Theremin

Zondagmiddag 18 december bespeelde Thorwald Jörgensen bij ons in de Kruisdam de theremin. Hij werd op piano begeleid door Kamilla Bystrova.

In 2020 was het honderd jaar geleden dat de theremin werd uitgevonden, vernoemd naar zijn Russische bedenker, de geniale natuurkundige Lev Termen. Het instrument bestaat uit een kast met twee antennes die elk manipuleerbare elektrische velden opwekken waardoor melodieën, glissandi en vele effecten zijn te creëren.

Omdat er geen concrete plaatsen zijn op het instrument waar een bepaalde noot/toon is gelokaliseerd zoals bijvoorbeeld op de fluit of gitaar, is het een zeer moeilijk bespeelbaar instrument.
Thorwald is één van de 3 à 4 beste spelers ter wereld en speelt internationaal samen met de beste orkesten. We waren dan ook bijzonder verheugd dat hij bij ons in de Kruisdam wilde komen spelen.
Hij combineerde interessante uitleg over het bespelen en de historie van het instrument d.m.v. boeiende verhalen en een presentatie met prachtige muziek. Dit waren vaak oorspronkelijk voor viool gecomponeerde stukken zoals het schitterende, bekende ballet Het Zwanenmeer maar ook speciaal voor de theremin en meer precies voor Thorwald geschreven stukken.

De bezoekers hebben een gedenkwaardig concert mogen bijwonen waar ze dan ook bijzonder enthousiast over waren. Er werd nog druk nagepraat, ook met Thorwald zelf.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent