Home > Nieuws > Iconische kammetjesstekelzwam gestolen

Iconische kammetjesstekelzwam gestolen

14 november 2022
Iconische kammetjesstekelzwam gestolen

Iconische kammetjesstekelzwam gestolen door paddenstoelensnijder

De schok was groot toen boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten van natuurkenner Conny Leijdekker te horen kreeg dat een van de meest iconische paddenstoelen op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen ten prooi was gevallen aan een paddenstoelensnijder. De kammetjesstekelzwam van het Corversbos. Deze zwam groeide op een dode boom langs een laan en was met haar markante vorm, grootte en kleur voor veel bezoekers een jaarlijks terugkerende hoogtepunt van een herfstwandeling.

‘Je steelt een stukje natuur’
De kammetjesstekelzwam is niet alleen in Nederland een zeldzame verschijning, maar ook in heel Europa. De zwam staat op de Nederlandse Rode Lijst van bedreigde paddenstoelen en staat voor een hoge habitatkwaliteit. Boswachter Hoogenstein: ‘Met andere woorden: als je deze in het bos tegenkomt, dan zegt dat iets over de hoge natuurkwaliteit van het bos. Als je weet hoe mooi en zeldzaam deze paddenstoel is en wat deze soort vertelt over de kwaliteit van de natuur, dan snap je niet dat iemand het in zijn hoofd haalt om deze paddenstoel weg te snijden. Waarschijnlijk is de zwam ergens op een bord geëindigd, anders zou ik ook niet weten wat je ermee moet. Mijn boodschap is kort maar krachtig: blijf met je handen van onze kammetjesstekelzwam af. Je ontneemt niet alleen alle bezoekers van het Corversbos de kans om deze prachtige soort te bekijken, maar je steelt ook een stukje natuur.”

Hardnekkig fenomeen
Het plukken van paddenstoelen blijft een hardnekkig fenomeen in natuurgebieden. Natuurmonumenten is hier geen voorstander van, om drie redenen: je haalt voedsel voor dieren uit de natuur weg, je ontneemt de paddenstoel de kans om zich via sporen te verspreiden en je ontneemt bezoekers de kans om te genieten van de schoonheid van paddenstoelen.

Net als koraal
De kammetjesstekelzwam van het Corversbos groeide op een dode boom langs een laan en viel enorm op. De zwam groeit op rechtopstaande beuken en vormt een grote crèmekleurige ronde zwam, zo groot als een flinke bloemkool. Op afstand lijkt het een ronde bol, maar dichterbij zie je dat de paddenstoel uit hangende stekeltjes bestaat waardoor de illusie van koraal wordt geschapen. Oude kammetjesstekelzwammen verkleuren uiteindelijk geelbruin.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent