Home > Nieuws > Kleine tips voor energiebesparing

Kleine tips voor energiebesparing

7 april 2022
Kleine tips voor energiebesparing

De prijs voor energie schiet omhoog. Vooral met een kleine beurs lastig om wat te doen. Hieronder een aantal tips uit de praktijk van een energiecoach.

Zetemop60.nl
Bij ca. 25% van de woningen staat de CVketel nog op 80 graden voor het verwarmingswater. Bijna altijd kan dat naar 60 of 50 graden of nog lager. Het wordt iets langzamer warm, maar de CVketel wordt zuiniger, 5-15% besparing mogelijk.

Ruimtes niet verwarmen
Vertrekken waar je niet verblijft hoef je niet of nauwelijks warm te stoken. De “anti-vorst” stand is voldoende (dus ca. 5 graden). Als je dan schimmel krijgt is het tijd om beter te ventileren, stoken is niet
de echte oplossing.

Een halve graad lager?
Probeer eens de thermostaat een halve graad lager te zetten en een trui en sloffen aan te doen. Nog  comfortabel? Wie weet kan er nog een halve graad af. 1 graad lager is ca. 7% minder verbruik.

Gordijnen en luxaflex dicht
’s Avonds luxaflex en gordijnen dicht houdt de warmte binnen, als de gordijnen tenminste niet over de
radiatoren heen komen. En schijnt de zon naar binnen? Doe ze dan vooral open voor de warmte. Is het te warm, doe dan het omgekeerde.

Heb je Airco?
Daar kan je vaak ook mee verwarmen. Een vaste airco kan meestal goedkoper verwarmen (op stroom) dan je gasketel.

Houd je verbruik bij
Door elke dag of week je verbruik op te schrijven leer je je huis en je eigen gedrag kennen. Als het verbruik een keer hoog is kan je nagaan wat er voor bijzonders geweest is en kan je wellicht je gedrag veranderen. Meer tips? Kijk op milieucentraal.nl, www.zelfenergiebesparen.nl of vraag een energie advies aan bij hilverzon.nu.

Barry Hoogendoorn
Energiecoach

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent