Home > Nieuws > Laarzenpad Naardermeer vanaf 19 april weer open

Laarzenpad Naardermeer vanaf 19 april weer open

28 maart 2024
Laarzenpad Naardermeer vanaf 19 april weer open

Door werkzaamheden vanuit het project Schil Naardermeer is het Laarzenpad sinds afgelopen herfst afgesloten geweest. Daar kwam een hele lange, natte periode achteraan, waardoor de kade van het wandelpad een blubberboel bleef. Vanaf 19 april stelt Natuurmonumenten het pad weer open, maar waarschuwt wel dat laarzen in die eerste periode noodzakelijk zullen zijn.

Meer ruimte voor soorten onder druk

Samen met provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is vorig jaar gewerkt aan het eerste deel van de Schil Naardermeer. Met meer ruimte voor water en riet zullen typische en vaak zeldzame soorten van het Naardermeer hier leefgebied vinden. Zo werken de drie partijen aan een robuust Naardermeer dat in de toekomst tegen een stootje kan. Boswachter Angelique Aerts: ‘In dit deel ga je meer water en rietlanden zien, een plek waar hopelijk veel laagveensoorten die onder druk staan weer gaan leven. Er verandert niets aan het waterpeil, dus de natuur kan zich dit jaar direct ontwikkelen, spannend om te zien welke soorten we komende jaren gaan aantreffen!’

Laarzenpad doet z’n naam eer aan

‘Het is afgelopen maanden alleen zo nat geweest dat de opgehoogde kade niet heeft kunnen indrogen. We hebben er deze week over gelopen en het is nog behoorlijk soppen, zelfs op onze laarzen. We hebben nog wat weken droog weer nodig, dan zal de kade indrogen en met gras begroeid raken.’ Het voorjaar in het Naardermeer is een fantastische tijd om allerlei vogels weer terug te zien na hun overwintering. De eerste blauwborsten en purperreigers zijn alweer gezien. ‘We hebben met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij ook het vlonderpad en de kijkhut Bovenste Blik kunnen opknappen. Kom dus genieten van het voorjaar, maar wandel hier echt nog even met laarzen aan!’ aldus boswachter Angelique.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent