Home > Nieuws > Levens redden in de Hilversumse Meent

Levens redden in de Hilversumse Meent

5 maart 2022
Levens redden in de Hilversumse Meent

Weet u wat u kunt doen als iemand in de buurt een hartaanval krijgt? Raakt u in paniek? Belt u direct 112 en wacht u daarna af? Zou het niet fijn zijn als u weet wat u nog meer kunt doen om de overlevingskansen van deze buurtbewoner te vergroten?

Meld u dan aan voor een reanimatietraining in de Kruisdam. Samen met andere buurtbewoners krijgt u training van professionals die u leren hoe u de AED’s bij ons in de buurt kunt bedienen en hoe u hartmassage toepast. U heeft ze vast wel eens gezien, we hebben inmiddels 8 AED’s in onze buurt, ze zijn sinds september 2020 al 11 keer ingezet. Hoe zou het voor u voelen als u getraind bent en precies weet wat u in dit soort situaties moet doen. En omgekeerd, hoe fijn is het om te weten dat in uw directe omgeving mensen zijn die uw overlevingskansen kunnen vergroten bij een onverhoopte hartaanval. Daarom organiseren wij reanimatietrainingen voor u in de Kruisdam. 

Elke minuut telt

Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Snelle inzet van een AED verhoogt de overlevingskans. Als je binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand reanimeert met een AED is de overlevingskans 50-70 %. Echter, de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 8 tot 10 minuten. Daarom is het zo belangrijk dat buurtbewoners direct starten met reanimeren voordat de ambulance er is. Verspreid over onze buurt hangen 8 AED’s, ze zijn 24 uur per dag beschikbaar en kunnen gebruikt worden door iedereen die dat wil!

Wie zijn wij

Wij zijn de Beheergroep AED Hilversumse Meent, een klein groepje buurtbewoners die in opdracht van de Stichting Hilversumse Meent de zorg hebben voor ons reanimatieprogramma. 

Kees Daams, technisch beheer: “Ik was 45 toen ik een hartinfarct kreeg en ik ben gelukkig goed hersteld. In het bedrijf waar ik werkte ben ik BHV'er geworden. Na mijn pensionering vond het ik belangrijk als BHV’er om ook wat te doen voor de wijk waar ik woon.” 

Mark van Hulten, activering en ondersteuning hulpverleners: “Hans-Eric en ik zijn al bijna 35 jaar goede vrienden. Door zijn hartinfarct heb ik van nabij meegemaakt hoe belangrijk hulpverleners en AED’s zijn om iemand te kunnen redden. Het is zo enorm belangrijk dat iedereen kan reanimeren. Om hier een steentje aan bij te kunnen dragen heb ik besloten mee te doen aan dit project.”

Hans-Eric Vos, penningmeester: “Ik was 44 jaar toen ik op een sportveld gereanimeerd werd door getrainde omstanders. Zonder de hulp van getrainde omstanders en een AED in het clubhuis had ik dit niet kunnen navertellen. Ik ben heel blij dat ik er nog ben. Mede uit dankbaarheid hiervoor wil ik graag iets terug doen.”

Daarnaast is Rita Teeuwissen (intensivecare/hartbewaking verpleegkundige en instructeur bij de Nederlandse Reanimatieraad) betrokken als gecertificeerd AED-trainster.

Meld u aan als burgerhulpverlener

In Nederland bestaat sinds 2007 een oproepsysteem “HartslagNu” waarmee buurtbewoners dicht in de buurt van het slachtoffer worden opgeroepen om te komen reanimeren, de zogenaamde “burgerhulpverleners”. Daarom hebben we een groot aantal burgerhulpverleners in onze Meent nodig, liefst minimaal een persoon per vijf huizen. Een AED is immers nutteloos als er geen bij HartslagNu aangesloten buurtbewoners dichtbij zijn. Daar zijn we nog lang niet!

Voor een aanmelding bij HartslagNu moet u jaarlijks een eenvoudige reanimatietraining volgen. Om dit voor u makkelijk te maken, zijn wij afgelopen januari gestart met het geven van deze trainingen in de Kruisdam. Alle meerderjarige Meentbewoners kunnen hier aan deelnemen, er is geen enkele voorkennis nodig en er zijn geen toelatingseisen.

We geven twee types trainingen

  1. Een basistraining. Voor iedereen die niet eerder een reanimatietraining heeft gevolgd. Kosten € 45.
  2. Een herhalingstraining. Kosten € 20.

De kosten moet u voldoen aan de professionele trainster. Als u aanvullend verzekerd bent, dan vergoeden vrijwel alle ziektekostenverzekeringen de kosten. Om meer kennis en ervaring te delen en elkaar beter te leren kennen willen we op termijn bijeenkomsten voor onze burgerhulpverleners organiseren. We denken aan sprekers als cardiologen, ambulancemedewerkers en ervaringen van burgerhulpverleners.

Vraag aan u

Bent u reeds aangemeld bij HartslagNu? Dan willen wij dat graag weten, zo krijgen wij inzicht in de spreiding van burgerhulpverleners in onze buurt. Graag even een mailtje naar: markvanhulten@gmail.com met bericht: ik ben geregistreerd bij HartslagNu, naam, adres, emailadres en telefoonnummer. Wij zullen u dan ook uitnodigen voor onze events.

Wilt u deelnemen aan een reanimatietraining?

Stuur dan even een mailtje naar markvanhulten@gmail.com met daarin uw naam, adres, telefoonnummer en of u reeds eerder heeft deelgenomen aan een reanimatietraining. Deze training vindt plaats in wijkcentrum de Kruisdam.

Hans-Eric Vos
Beheergroep AED Hilversumse Meent

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent