Oud-leden op zoek naar nieuw bestuur Hilversumse Meent: 'Bloeiende organisatie niet laten inzakken'
Gooi en Eembode zo. 5-11-23
De Hilversumse Meent wordt - als het gaat om de betrokkenheid van de bewoners - vaak als voorbeeld gezien voor de andere wijken in Hilversum. Toch staat wat de afgelopen jaren is opgebouwd op de tocht, stellen twee interim-bestuursleden van de wijkorganisatie Stichting Hilversumse Meent.
Deze wijkorganisatie heeft als doel dat de Hilversumse Meent een sterke wijk is waar de bewoners in onderlinge verbondenheid op een prettige en veilige manier wonen, werken en leven. Kerntaken daarbij zijn het houden van activiteiten en evenementen (onder meer op het gebied van ontmoeting), woon- en leefomgeving, welzijn & zorg, de integratie van jong en oud en zorgen voor een goede communicatie richting bewoners.
Hoewel de Hilversumse Meent bekend staat als een wijk met betrokken bewoners, is het ook een wijk met relatief veel ouderen. Probleem is ook dat de jongere generatie - waar is dat niet het geval? - druk is met het gezin en werk en nauwelijks tijd heeft voor iets erbij. Het leidde ertoe dat de wijkorganisatie halverwege dit jaar nog maar bestond uit een bestuurslid. Daarom hebben vier oud-bestuursleden de handschoen opgepakt en vormen zij het interim-bestuur.
Het gesprek vindt plaats, in het fraai opgeknapte en sfeervolle Wijkcentrum De Kruisdam, met twee leden van dat huidige interim-bestuur; voorzitter Jaap Diepeveen (72) en secretaris Joost Nachbahr (78). Het is hun taak om binnen een half jaar een nieuw bestuur te vinden. Lukt dat niet, dan moet er een plan B op tafel komen. “Maar daar ligt nu nog niet de nadruk op”, aldus Nachbahr.
‘Dat was niet meer vol te houden en er dreigden forse problemen te ontstaan’
Hij vertelt dat van het vorige bestuur meerdere leden vanwege persoonlijke redenen opzegden en een persoon in zijn eentje ‘de hele tent overeind moest houden’. “Dat was niet meer vol te houden en er dreigden forse problemen te ontstaan. Op termijn kon dat leiden tot het inzakken van de organisatie en tot beëindiging van belangrijke activiteiten en voorzieningen. Er werden wat oude paarden van stal gehaald. We mogen dit niet laten gebeuren. Deze bloeiende organisatie gaan wij niet laten inzakken.”
Maar gemakkelijk wordt het niet om nieuwe vrijwillige bestuursleden te vinden, beseffen beiden. Natuurlijk zijn er vele vrijwilligers in de wijk die willen bijspringen bij bepaalde activiteiten. Het is, geeft Nachbahr aan, nooit een probleem om mensen te vinden voor bijvoorbeeld het succesvolle Eetcafé voor senioren. Maar mensen vinden die structureel een paar uur per week zich ergens voor willen inzetten, is - zo zegt hij - ‘ingewikkeld’ en al helemaal voor bestuurlijke en coördinerende taken.
Pubquiz
Wijkcentrum De Kruisdam. Foto: © Foto Mic |
Mede daarom moet er een situatie ontstaan waarbij het nieuwe bestuur, zoals Diepeveen zegt, ‘op afstand zit’ om zodoende de druk te spreiden. Er zijn niet voor niets pal onder dat bestuur verschillende coördinatoren op allerlei gebieden actief binnen de stichting. Nachbahr benadrukt dat de ‘club’ waar hij nu weer actief deel van uitmaakt nog altijd zeer levendig is. Maar ook vergrijsd. “Het vorige bestuur wilde ook meer de verbinding maken met de jongere generatie”, aldus Diepeveen. “Zo is er nu ook een pubquiz gekomen en kunnen mensen hier samen Formule 1 kijken. Dat wordt heel goed bezocht.”
Om die activiteiten te behouden en ook om bewoners mee te laten praten met de gemeente over bepaalde ontwikkelingen in de wijk - aardgasvrij, woningbouw, verkeer, etc. - is het wel van belang dat deze organisatie overeind blijft, stellen de twee interim-bestuursleden. Het tweetal stelt dat bestuurslidje spelen zeker geen hobby van hen is. “Maar het is van belang voor de wijk”, aldus Nachbahr. “Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor de toekomst bij de wijk zelf. Wij hebben dat voorlopig gedaan door dit interim-bestuur te vormen. Tot volgend jaar april. Dan moet er echt een nieuw bestuur zijn.”
In de zoektocht naar dat nieuwe vaste bestuur of een andere organisatievorm is er dinsdag 14 november om 20.00 uur een wijkavond waarin het interim-bestuur wil laten zien wat er de voorbije vijftig jaar is opgebouwd. Ook aanwezig zijn wijkwethouder Bart Heller, oud-wethouder (en wijkbewoner) Annette Wolthers en oud-raadslid (en opgegroeid in de Meent) Femke van Drooge.
Interactief
Het wordt, aldus Diepeveen en Nachbahr, vooral een interactie bijeenkomst waarbij de aanwezigen zelf vooral moeten aangeven wat zij belangrijk vinden in de wijk. “We willen er echt een discussieavond van maken. Het is wat overdreven om nu te stellen dat de toekomst van de wijk op het spel staat”, aldus Nachbahr. Diepeveen: “Maar je kunt wel de vraag stellen hoe lang het nog is vol te houden.”