Home > Nieuws > Route Mix in de Meent - Gooise Atletiekclub

Route Mix in de Meent - Gooise Atletiekclub

5 september 2021
Route Mix in de Meent - Gooise Atletiekclub

De Gooise Atletiekclub heeft een mooie looproute door de Hilversumse Meent vastgelegd en gepubliceerd op haar website. Het start- en eindpunt is voor deze route het wijkcentrum Kruisdam dat zich achter het winkelcentrum in de Meent bevindt.

Hierbij de beschrijving die men op de site heeft geplaatst. Klik hier om direct naar de site te gaan.

Vanaf de start ga je in westelijke richting totdat je in een singelgebied komt met doorkijkjes richting de weilanden en de bossen rond het Naardermeer. Hier zie je meteen wat het gebied van de Meent oorspronkelijk was: een open en groen weidegebied. Heel lang is dit weidegebied eigendom geweest van de Erfgooiers die hier vee lieten grazen. In de 20e eeuw is het gebied wat nu de Meent is in eigendom gekomen van de gemeente Hilversum en ontwikkeld tot een woonwijk.

Wat direct opvalt is dat het singelgebied een prachtige groene overgang is met bomen en water richting het open weidegebied dat daar achter ligt. Bij de aanleg van de nieuwe woonwijk was bedongen dat de huizen van buitenaf niet zichtbaar mochten zijn. Dit open weidegebied wordt door natuurorganisaties omgevormd tot een natuurgebied.

De route gaat nu over asfalt (lekker snel) rondom de Hilversumse Meent en uiteindelijk (na eventueel een uitstapje richting kinderboerderij) bereiken we de Hilversumse Meentweg. Als we deze overgestoken zijn, wordt het een totaal ander soort route door de velden van Cruysbergen en Gijzenveen. Deze voormalige landbouwgronden zijn deze eeuw omgevormd tot natuurgebied. De niveauverschillen in het landschap zijn een gevolg van de zandafgravingen die hier hebben plaatsgevonden. Nu groeien vooral in de nattere delen zeldzame planten als zonnedauw en kartelblad. In Gijzenveen zijn de contouren van Fort Werk I te zien. Een flink deel van het Gooise zand ligt in Amsterdam. Het kan hier nat zijn dus een paar natte voeten is altijd mogelijk.

Uiteindelijk bereik je weer het singelgebied rondom de Meent, met uitzicht in de vorm van een doorkijkje richting het Naardermeer, en keer je terug naar het startpunt. Het zou kunnen dat je denkt : De Meent groener dan ik dacht!!

BEKIJK DE ROUTE

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent