Home > Nieuws > Samen houden wij de buurt veilig!

Samen houden wij de buurt veilig!

29 januari 2022
Samen houden wij de buurt veilig!

Dat is de slogan van WhatsApp BuurtPreventie, oftwel WABP. Waarschijnlijk heb je de borden in de wijk weleens gezien. Misschien zit je zelf al bij een groep. Of misschien ben je er nog niet mee bekend en wil je graag meer weten?

Deze digitale buurtpreventie is een burgerinitiatief, voor burgers en door burgers. De WABP is sinds 2015 actief en inmiddels staan er landelijk meer dan 9.000 buurtpreventiegroepen geregistreerd. In een WhatsApp groep kunnen buurtbewoners elkaar eenvoudig en snel waarschuwen bij verdachte en alarmerende situaties in de buurt. Samen houden ze een oogje in het zeil, schakelen de politie in wanneer nodig en brengen buurtgenoten hiervan op de hoogte.

Elke groep heeft een beheerder en bestaat uit bewoners van een of meerdere straten. Een verdachte trekt zich natuurlijk weinig aan van straatgrenzen, dus onderling contact tussen nabijgelegen groepen is belangrijk. Dat contact loopt via de beheerders van de groepen.

Buurtpreventie in De Meent

Inbrekers en andere personen met kwaad in de zin zullen buurten die zichtbaar actief aan buurtpreventie doen, liever vermijden. Naast samenwerken is zichtbaarheid van WABP-groepen dus erg effectief. Vandaar dat er op diverse plekken van die opvallende borden staan. Ook zie je bij sommige huizen, bijvoorbeeld in het raam of bij de deurbel, stickers van WABP. Wil je ook laten zien dat je actief bent? Je kunt voor jezelf of voor je hele groep kleine en grote raamstickers of containerstickers bestellen. Vraag het aan je beheerder of kijk op wabp.nl/stickers-bestellen.

Ook in de Hilversumse Meent zijn zichtbaar veel groepen actief. Dat begon enkele jaren geleden met Pieter Donkers. ‘Ergens eind 2015 of begin 2016 ben ik begonnen met het opzetten van een WABP-groep in de Meent. Een geweldige wijk, maar ook hier was af en toe wel wat gedoe. Hoe dan ook, ik ben deelnemers gaan zoeken en in eerste instantie verliep dat heel stroef. Ik ben letterlijk van deur tot deur gegaan om mensen erover te vertellen. Na een tijdje ging het van mond-tot-mond en kreeg ik op straat vragen als “hoe werkt dat dan?”. Als ik op een verjaardag in de buurt was, vertelde ik er graag over en ook daaruit zijn beheerders ontstaan. Sinds dit jaar kan ik zeggen dat alle bewoonde Meenten zich via 14 beheerders hebben aangesloten!

Momenteel hebben we meer dan 730 leden en zelf ben ik nu coördinator in de Meent voor de WABP. Dit burgerinitiatief wordt zowel door de gemeente Hilversum als de politie van Gooi- en Vechtstreek ondersteund en daar heb ik ook altijd prima contacten mee. Zowel de gemeente als de politie zijn zeer content met dit initiatief en dat is heel prettig, maar het belangrijkste is natuurlijk dat alle bewoners zich zo veilig mogelijk voelen.

De Hilversumse Meent is de veiligste wijk van Hilversum en zelfs landelijk staat het zeer hoog genoteerd als wijk met weinig problemen op allerlei gebieden. WABP levert daar een mooie bijdrage aan. Het is bewezen dat de app heel nuttig kan zijn en criminaliteit en overlast vermindert.

Alle bewoners van de Hilversumse Meent kunnen zich bij een groep aansluiten en dat moedig ik van harte aan! Let wel, de appgroep gaat niet om social talk, maar over veiligheid in de wijk. Het is zeker niet de bedoeling om het als een Marktplaats te gebruiken. In de app zul je ook nooit reclame of berichten van derden ontvangen.

De buurtapp wordt uitsluitend gebruikt voor situaties waarvoor 112 is gebeld. Dus bij noodgevallen en verdachte zaken. Alle beheerders staan onderling met elkaar in contact via een beheerders-app en bij onraad is met een paar klikken de hele Meent met elkaar verbonden.’

Hoe werkt het?

Op wabp.nl kun je alles lezen en je aanmelden is heel eenvoudig. Wel moet je natuurlijk over WhatsApp beschikken. Ga naar zoeken.wabp.nl, geef je postcode in en er wordt automatisch gezocht naar een groep die in jouw straat actief is. Vervolgens kun je je bij deze groep inschrijven. Jouw gegevens zullen direct naar de beheerder verstuurd worden en die kan je aan de groep toevoegen.

Wij zoeken dringend vrijwilligers en hebben jou nodig!
HELP ONS MEE!
© 2024 Stichting Hilversumse Meent